Analytisch?

Meerwaarde van een groep

Ben jij een analytisch persoon?

Herkennen van patronen is als zien van de weg die je bewandeld. Je weet het van jezelf en toch heb je ‘dat’ niet in de gaten dat je het niet alleen in je werk gebruikt maar ook in je privé leven.  

Ook als je niet een analytisch persoon bent maar je kent iemand die analytisch is, je kunt dan deze persoon helpen door begrip voor zijn of haar denken te krijgen of je kunt deze blog doorsturen.

Maar wat houd analytisch nu eigenlijk in?

bij leren.nl zeggen ze dit:
Analytisch denken
Analytisch denken is het systematisch ontleden van een complex probleem in zijn elementen. Analytisch denken is nauw verwant aan kritisch denken. Je maakt duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken, tussen symptomen en oorzaken, tussen feiten en opvattingen. Je bepaalt eerst de hoofdlijnen en detailleert later. Je ziet trends en patronen in ogenschijnlijk losstaande gegevens. Je gaat logisch en methodisch te werk.

Je zet vaak je denken niet alleen op een rij maar ook de mensen om je heen.

Er is één weg die gevolgd wordt door de volgende weg en de daarop volgende weg enz. Bedenk eens bij jezelf hoe doe jij dat?

Eén goede vriend of vriendin en de rest staat verder weg want het is nog niet de tijd voor de volgende weg. Wat als je de rij niet in je privé leven gebruikt, vele wegen zouden samen kunnen gaan. Zou het dan niet warmer zijn, gezelliger, zou het dan niet minder eenzaam zijn? Wat als je dit ziet nu van jezelf? Je zou je leven kunnen verrijken zodat er meer mensen de gelijke wegen volgen. Het is wel zo dat je het eerst moet zien voordat je er wat aan kan veranderen. Zie jij het bij jezelf? Of kun jij iemand anders laten inzien dat hij of zij dit doet?

Kun je voorbeelden bedenken wanneer je met meerdere mensen samen deze wegen gaat bewandelen?
– het zou je meer inzichten kunnen geven
– het zou je meer variatie kunnen geven
– het zou je meer inspiratie kunnen geven
– het zou je meer …

Wat zou het voor jou kunnen betekenen als je meer inzichten in jouw doen en laten krijgt?

Wil je ook een reactie hieronder geven zodat ook anderen dit kunnen lezen?

About the Author

Maak bewust een keuze, laat je gevoel spreken! Wil je veranderen? Zoek de rode draad.

Leave a Reply 0 comments