Een ander perspectief

onbewust pijn doen

Een ander perspectief kan pijn doen.

Een opmerking die jezelf heel anders opvat dan dat het bedoeld is. Die pijn is een onverwerkte emotie van een gebeurtenis uit je verleden. Wanneer je dat begrijpt kan je een heel andere reactie geven aan een opmerking of wat er is gezegd. Niemand kan weten dat het je pijn doet, dat juist die opmerking je doet denken aan iets wat in het verleden is gebeurd. Het geeft je te kennen dat jij hier wat aan kan doen. Dan kan het verwerkingsproces beginnen. Alleen jij kunt dit doen.

Hieruit komt, door pijn, een reactie van onmacht, agressie of depressiviteit. Het is jouw gevoel en de ander weet het niet dat het jou zo raakt. Dat geeft je een reden om hier naar te kijken en te beseffen of het terecht is of dat je het uit het concept haalt. Vaak luisteren we dan ook nog maar met een half oor, want je zit in je emoties van pijn.

Ga later, wanneer jij uit de pijn en andere gevoelens bent, even terug naar hoe deze opmerking is ontstaan. Je krijgt het gesprek dan helderder en begrijpt misschien waar die opmerking op sloeg. Het zal je opluchting geven i.p.v. dat je hier lang mee rond loopt en boos blijft. Vraag je af waarom die opmerking je zo heeft geraakt.

Ik kreeg een keer een opmerking die vreselijk pijn deed. Hij was echt raak, ik heb onder de tafel gezeten om me te verstoppen. Na 20 minuten kwam ik tot een inzicht: het was niet zijn opmerking die me pijn had gedaan, nee, die pijn was al ontstaan toen ik 14 jaar was. In een volledig ander gesprek kwam na zoveel tijd die pijn opeens weer tevoorschijn. Ik was er nu aan toe om deze te verwerken. Ik had mezelf in bescherming genomen en bewaard tot ik zover was dat ik het weer kon laten gaan.

Uit de praktijk een voorbeeld:
De cliënt, ik noem hem hier Jan, kwam bij me en vertelde dat hij vrij wilde zijn. Jan voelde zich gevangen, na een paar sessies was hij zover om zijn eigen verdriet te erkennen en te uiten. Wanneer je veel verdriet hebt gehad op jonge leeftijd kan dat je een gevoel van ‘gevangen zitten’ geven. Je had toen als kind nog niet de ervaring die je nu hebt om er anders tegen aan te kijken. Het lichaam heeft de functie om je te beschermen, dat doet het tot wanneer jij zover bent om het anders te zien.

Kijk naar de situatie wanneer je niet meer in de emotie zit van pijn. Het zal je een ander perspectief geven.

Door Margje van der Lei
CanDo Coaching

About the Author

Maak bewust een keuze, laat je gevoel spreken! Wil je veranderen? Zoek de rode draad.

Leave a Reply 0 comments