Eigenwaarde: Ben ik wel goed genoeg?

Eigenwaarde

Twijfelen of je gedachten wel goed genoeg zijn om te uiten en te delen heeft met eigenwaarde te maken.  Ben ik wel goed genoeg? 

Je eigenwaarde

Niemand heeft dezelfde inzichten als jij hebt; jij ziet het op jouw manier en dat is de waarde die jij er aan geeft. Jij bent belangrijk genoeg om je te laten zien en je gedachten te delen. Hier komt je zelfvertrouwen om de hoek kijken. Eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn belangrijke eigenschappen waaraan je kan werken

Je gedachten

Hoe denk jij over jezelf? Vind jij jezelf goed genoeg? Jij alleen bent diegene die dat kan beoordelen en vaak is dat gebaseerd op een gevoel. Je zult dit gevoel al vaker hebben ervaren. Durf jij je gedachten over een situatie te uiten?

Twijfel

Eigenwaarde en zelfvertrouwen staan niet alleen. Heb je vaker twijfels over of je gedachten wel goed zijn om te delen? Je spreekt niet over de gevoelens die er zijn en wanneer je het doet dan is dat in grote lijnen. Ondertussen komt het steeds weer terug. Dit kost je wel heel veel energie. Ja, nee, ja, nee..Zal ik wel? Zal ik niet? Wat als ze het een domme vraag vinden of wat als ik een blunder sla?

Laat me je dit vertellen: je gaat er echt niet dood aan. Kom voor jezelf op, laat je horen!

Je deelt

Wanneer jij je mond houdt, kom je er niet achter wanneer iemand het waard is om jouw tijd mee te delen. Minuten gaan maar één keer voorbij, ze komen nooit meer terug. Met wie wil jij kostbare minuten delen en wat wil jij bereiken? Met delen kom je er achter of het de moeite waard is om je kostbare tijd te delen, of het je iets kan opbrengen, of je er iets van kunt leren. Wat anderen zeggen en ook over jou zeggen, zegt veel over hun eigen gedachten en hoe ze over zichzelf denken. Laat het bij hen en ga je eigen weg!

Jouw tijd

Jij bent kostbaar, ga kostbaar met je tijd om. Hoe eerder je er achter bent wat anderen denken, hoe beter. Dan heb je de keuze of je hier wel of niet je energie in wilt steken. Want als je het niet doet, zal twijfel je altijd energie kosten. Niet alleen op dat moment, maar ook later en elke keer als je er aan denkt.

Je comfortzone

Ik had iemand die bij me langs kwam voor coaching, ze had veel twijfels en ze had het gevoel dat ze maar niet vooruit kwam. Twijfel neemt niet alleen veel energie in beslag, maar ook  veel tijd. Je komt niet vooruit, je blijft in dezelfde cirkel. Tegenwoordig ook wel bekend als ‘de comfortzone’.

Je bewustzijn

Ga eens bij jezelf na in hoeverre jij in je comfortzone blijft en waar je bang voor bent? Alleen met duidelijkheid kom je verder. Door bewust bezig te zijn, wordt het helder en kun je veranderen. Toen de cliënt voor de volgende afspraak kwam, had ze een duidelijke visie wat ze wilde doen en vertelde ze dat er al heel wat veranderd was in haarzelf. Ze was blij dat ze eindelijk uit het twijfelende gevoel was gestapt en dat ze nu het gevoel had dat ze verder kwam.

Het is het gevoel wat je tegenhoudt. Heb jij twijfel? Wat voor gevoel heb jij daar nog meer bij?

Hou van jezelf en waardeer jezelf: je bent het waard!

About the Author

Maak bewust een keuze, laat je gevoel spreken! Wil je veranderen? Zoek de rode draad.

Leave a Reply 0 comments