Goede vragen stellen voor de juiste oplossing. Het maakte me gek!

stel een goede vraag

Stel jij de juiste vragen aan jezelf?  Tony Robbins zegt het vaak: ‘stel jezelf een goede vraag’.

Misschien jij ook? Het maakte me gek, hoe kan ik nu een goede vraag stellen wanneer ik niet weet wat ik mezelf moet vragen? Errug frustrerend.

Je zoekt de oplossing voor jezelf, wat er ook gaande is, want wat je nu doet, werkt niet. Je bent gefrustreerd, want wat je ook doet, je kunt het niet vinden. Waar je het niet zoekt is in jezelf: het antwoord heb je al en je kunt het vinden wanneer je luistert.

Zoeken

Hoelang ben je al bezig om een oplossing te vinden? Je gaat naar seminars, workshops en je hebt gesprekken die je niet geven wat je zoekt. Dus zoek je verder; het kost je steeds meer geld, frustratie en je wordt gestrest. Je werkt zo hard om te veranderen en toch lukt het niet.

Gewoonte

Geef je het op en slaat het om in depressiviteit of hou(d) je het hoofd boven water en ga je stug door om de oplossing voor jezelf te vinden?  Hier is een clou: wat je doet, wie je tegenkomt en waar je staat, laat de omgeving je zien. Wanneer je kijkt naar je omgeving, met wie je gesprekken voert, zegt ook iets over jou. ‘ toevallig’?

Chaos

Kijk naar je omgeving en je weet waar je staat. Is er chaos om je heen? Dan is er chaos in jezelf. Heb je vele gesprekken met mensen waarvan het ook niet lukt om de business goed van de grond te krijgen? Dan zegt dat wat van jou. Krijg je de financiering maar niet rond, ondanks je goed gestructureerde plannen, zit er in jou iets wat dit belemmert. “Ja maar”….

Rode draad

Noteer eens met wie je gesprekken hebt gevoerd en waar het hoofdzakelijk over ging. Schrijf dit een maand lang op: …. (naam)   …. (hoofdzaak). Kijk na een week/maand welke rode draad je hebt gevonden. ‘Connecting the dots’ (linken leggen):  deze linken geven je inzicht, het maakt duidelijk wat er in jou omgaat.

Van binnen

Je kunt nog zoveel doen buiten jezelf, maar wanneer je niet naar jezelf durft te kijken, blijft de frustratie en blijft de oplossing ver weg.
Wat voor advies zou jij je beste vriend of vriendin geven in dezelfde situatie?

“Ik heb wel sterk het gevoel dat er “iets ouds” min of meer definitief “verdwenen” is”. Dit is een reactie van een klant;  daarna is het tot een zakelijke overeenkomst gekomen. Begin bij jezelf: jouw persoonlijke groei zal de omgeving doen veranderen.

Download de gratis ‘checklist voor succes’ en begin met goede vragen.

Je bent een mooi mens!
Stel jezelf goede vragen.

Je brein houdt niet van onbeantwoorde vragen; het gaat zoeken naar een oplossing; het zal een oplossing vinden. Wanneer je niet het juiste antwoord voor jezelf krijgt, stel een betere vraag.

Succes!

Margje van der Lei
CanDoCoaching

ps. de agenda is weer gevuld met diverse workshops: Opkomen voor jezelf, Wis en Warempel, Rust in Chaos, Anders omgaan met je geld.

About the Author

Maak bewust een keuze, laat je gevoel spreken! Wil je veranderen? Zoek de rode draad.

Leave a Reply 0 comments